Dah La Takde Parking

Posted by Sakti Arjuna

Internet memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita...ada orang tidak boleh hidup jika tiada internet...hilang pedoman hidup, kata mereka...rasa ingin mati jika sehari tidak melayari internet...kawan tidak pasti jika rakan-rakan sekalian bersetuju atau tidak...tetapi kawan kurang bersetuju...walaupun kawan tersenyum lebar tanda suka ketika melayari internet, kawan tidaklah bermuka ketat ataupun sengaja mencari pasal dengan cina henset jika kawan tidak dapat melayari internet...mungkin dengan Joseph...tetapi itu dulu...

Kawan juga tidak mudah mempercayai seseorang dengan mudah...andaikata seseorang itu tidak betul-betul kawan kenali, jangan haraplah kawan akan mempercayainya apatah lagi memberinya pinjam duit...

Kerana kawan berpendirian bahawa kepercayaan itu sesuatu yang amat sukar untuk diperolehi...kepercayaan itu merupakan sesuatu yang berharga...bak kata pepatah..."kejelitaan adalah hakmilik setiap insan"...mengapa kejelitaan?? Kenapa bukan kepercayaan?? Kerana adalah sukar untuk memiliki kepercayaan dari seseorang, apatah lagi kepercayaan yang tidak berbelah bahagi...

Atas dasar kebolehpercayaan inilah, kawan mengambil keputusan untuk tidak mempercayai internet walaupun 50%...pelaburan internet?? wai em?? prenster?? mai spes?? fes bukk?? Semuanya tidak kawan percaya...

Namun, sekarang sudah menjadi satu fenomena berurusan dengan bank secara online...online banking / internet banking kata mereka...Mulanya kawan memberikan reaksi Wauuuu!!!! Mesti mudah kan?? Entah bagaimana kawan terlupa bahawa kawan mempunyai akses internet yang agak terhad...maka wauuu itu hanya memberi kesan selama lebih kurang 2 minit sahaja...

Kawan tidak percaya online banking...Kawan ada terdengar, pernah mendengar, dan ada sahabat kawan sendiri pernah mengalami kerugian akibat online banking...ditipu penggodam yang menyamar sebagai wakil atau pihak bank...Huh...kawan tak sanggup...nak sedekah kat peminta sedekah pun tak pernah, apatah lagi ditipu oleh penggodam...memang kawan tak sanggup...

Kerana itu kawan tetap ke pejabat pos dan ke bank untuk membayar bil-bil utiliti dan ansuran kereta...jangan mimpilah kawan nak berurusan secara online...nanti tak pasal-pasal, dah bayar dikatanya tak bayar...internet...bukan boleh percaya...penggodam banyak...virus banyak...kalau masa transfer tu tiba-tiba komputer hang...tak ke naya...macam-macam boleh jadi...bank pula macam nak dengar sangat je masalah pelanggan...diorang tau nak kaya sahaja...kapitalis...standardla...

Maka, kawan mengambil keputusan untuk berurusan di bank dan pejabat pos...biar penat sedikit...yang penting kawan bebas dari perasaan fobia kehilangan duit akibat anasir internet yang durjana...

Maka sekarang masuklah ke intipati kisah yang ingin kawan ceritakan ini...kawan sering berurusan di mesin cash deposit...maklumlah...banyak duit...kerjanya nak bagi orang je...hahahaha...kawan sentiasa kecewa dan berang sewaktu berurusan...ia disebabkan oleh keengganan mesin tersebut menerima wang yang tidak hensem...dalam erti kata lain, wang yang sudah lama dan agak berkedut ataupun keronyok... kawan bukannnya Bank Negara...sentiasa ada duit kertas baru...kawan hanya rakyat biasa...adalah mustahil untuk memiliki wang kertas yang semuanya baru...adatlah...dan yang lebih menyakitkan hati, wang kertas terbabit baru sahaja dikeluarkan di mesin atm...lepas tu tidak diterima pula di mesin cash deposit...apa ke bangangnya...tindakan bank ini boleh disamakan dengan money laundry tau tak...bagi customer wang buruk dan terima wang hensem...cibai betol...dahla beraturnya panjang...lepas tuh wang tidak diterima pula...kau ingat dalam wallet aku ada sejuta?? Mestilah ngam-ngam...celah mana pulak aku nak carik duit kertas baru time tuh??? Kau memang menyusahkan la mesin cash deposit...

Sebentar tadi kawan ke sebuah bank dan membuat urusan di mesin cash deposit...terkejut kawan dibuatnya...mesin tersebut sudah bertukar rupa...lebih moden...ranggi...syabas diucapkan...syabas bettey...namun, yang sedihnya, mesin tersebut tidak secekap mesin yang lama...kawan suka kerana ia touch screen...umpama PDA...tetapi mesin itu berbunyi mengalahkan mulut Jalut ketika proses memasukkan duit...macam ambulans...aku taula...kan ke aku tengah masuk duit ni...siot punye mesin...memekak betul...ramai pelanggan yang kawan temubual tidak menyukai bunyi bising berlebihan yang dikeluarkan oleh mesin-mesin tersebut...seumpama memandu Myvi...pernah pandu Myvi?? Masuk gear reverse dan bunyi yang dikeluarkan amatlah bingit...halangan di belakang jauh lagi tetapi bunyik nye macam dah berlanggar...memang menyakitkan hati dan telinga...macam tula bunyik mesin tuh...macam bunyi reverse sensor Myvi...dan seperti kebiasaan mesin ini pilih bulu...nakkan duit kertas yang hensem sahaja...memang siot...dahla kawan memiliki not RM50 yang baru...tidak diterima juga...memang kawan panas...

Maka kawan menyeru kepada bank-bank di Malaysia ini...mesin cash deposit tu janganla cam sial sangat...kedut, buruk sikit takkan la tak boleh...apalancau macam ni?? Kan ke tu duit...yang kau berkira sangat kenapa...sial la orang yang cipta mesin cash deposit tuh...mati la kau...

Setelah berulang kali mengalami kejadian serupa, ramai yang bertanya kepada kawan; masih tidak ingin menggunakan perkhidmatan perbankan online?? Maka jawapan kawan tetap tidak...dan diakhiri dengan ayat "Kalau duit aku kena kebas kau ganti, boleh??"

Jawapan mereka sudah tentulah "tak boleh"....

6 comments:

  1. QaYYum MieJiFans said...

    mesin deposit mmg siot dowh...celakadowh!ingat urusan nk senang tp bertambah sukar da beratur pnjg lpeas 2 nk berurusan direject pula..gelabah bewak jd ni mana nk cekau duit utk ganti not2 yg diterima..org len pun nk pkai gak!kenala beratur lg....aish!

  2. Sakti Arjuna said...

    haha..tau xpe..memang panas ati...

  3. {~aiin~} said...

    betul2...wat sakit ati je.dh tu kene tgur lak, adik duit adik tu buruk sgt.tu xleh masuk.haishh...

  4. Joseph said...

    mane komen aku kt sini? ko buang ke?

  5. Sakti Arjuna said...

    mane de aku buang...mane aku tau..kau la kot yang buang..kau kan pakar it

  6. Jalak Lenteng said...

    tampo je mesin tu...lol

Post a Comment